Головна » Без рубрики » ЩОБ НЕ БУЛО «ПТІЧКУ ЖАЛКО» АБО КУЛЬТУРА ПИТТЯ БЕЗ НАСЛІДКІВЩОБ НЕ БУЛО «ПТІЧКУ ЖАЛКО» АБО КУЛЬТУРА ПИТТЯ БЕЗ НАСЛІДКІВ

ЩОБ НЕ БУЛО «ПТІЧКУ ЖАЛКО» АБО КУЛЬТУРА ПИТТЯ БЕЗ НАСЛІДКІВ

ЩОБ НЕ БУЛО «ПТІЧКУ ЖАЛКО» АБО КУЛЬТУРА ПИТТЯ БЕЗ НАСЛІДКІВ

Традиція всі значні події відзначати з чарочкою міцно сидить в культурі наших людей і сягає своїми коренями в глибоку стародавність.

У язичницькі часи вино спочатку приносили в жертву богам, вважаючи його божим напоєм, потім вино стало дозволено пити жерцям, і лише потім кордони заборон стерлися, і вино та інші спиртні напої стали доступні простим смертним. Але знову ж, далеко не кожен день, а лише по великих святах, яких було не так вже й багато.

Вживання спиртного нерозривно пов’язане з проголошенням тостів, які є не що інше, як прохання до богів під час ритуалу. Тобто чим голосніше і красивіше вимовиш своє прохання, тим швидше воно буде почуте. Є також думка, що наші предки вважали, що рідини мають свою пам’ять і яку інформацію ти їй передаси, таким змістом ця рідина тебе і наповнить. Але тости спочатку можна було вимовляти далеко не всім, а тільки обраним і самим шановним (може, звідси і пішло: ти мене поважаєш?). Проголошення тосту за чиєсь  здравіє було ознакою величезної пошани і поваги і простому люду було недозволено.
Таким чином, зараз, вимовляючи якусь урочисту промову під час застілля, ми віддаємо данину своїм язичницьким корінням.

А ось цокатися під час застіль, за однією версією придумали гусари, а з іншого – знатні персони, але в обох випадках мета ритуалу була одна – визначити наявність отрути в келиху. Гусари і знатні особи, що славилися своїми гуляннями і бенкетами завжди багато пили, при чому келихи традиційно наповнювалися за самий край. Так само в той час було звичною справою отруїти когось, хто тобі заважає або просто не подобається. Так от під час чокання повними до країв келихами бризки і частина вмісту потрапляла в сусідні келихи, що було свого роду страховкою від змісту там отрути. Якщо людина з тобою цокається, значить вона щиро до тебе ставиться і не має наміру тебе отруїти, у неї добрі наміри і можна не побоюватися. Зараз вже ніхто нікого не пропускає, але звичка цокатися міцно увійшла в наші застільні традиції.

Частота вживання спиртного зростала з розвитком способів його виробництва і зміною ставлення до нього в суспільстві. Спиртне ставало доступніше у всіх сенсах. Але якщо раніше це був ритуал, то з часом ритуал трансформувався, і сформувалася культура вживання. В різних країнах світу культура вживання спиртних напоїв різна і може відрізнятися майже кардинально, але об’єднує їх одне – це в першу чергу безпека їх вживання. Особливо це стосується міцних спиртних напоїв.

Щоб спиртний напій не завдав шкоди здоров’ю, і застілля пройшло урочисто і приємно досить дотримуватися декількох правил. Ці правила відносяться до людей Східної і Центральної Європи, з урахуванням їх фізіологічних і традиційних особливостей.

1. Не пийте спиртне на голодний шлунок. 
Бажано перед вживанням з’їсти те, щось багате на вуглеводи і калорійне. Це пов’язано не тільки з швидким настанням алкогольного сп’яніння, але й зі шкодою для слизової шлунка.

2. Не змішуйте легкі і міцні спиртні напої. 
Негативний результат може дати про себе знати не відразу, але на наступний день розкриється у всій своїй красі. Крім того змішування напоїв при несумісності їх компонентів може призвести до хімічного отруєння.

3. Підготуйте свій організм до застілля. 
Алкоголь в організмі розщеплюється спеціальним ферментом, вироблення якого підвищується в організмі при вживанні алкоголю. Таким чином випивши за 2-3 години до запланованого заходу чарку якісної горілки (30-50 гр) ви підготуєте свій організм до алкогольних узливання і тим самим завдасте йому менший збиток.

4. Швидкість вживання. 
Не можна пити швидко. Всмоктування алкоголю починається вже в порожнині рота, але здебільшого він всмоктується в шлунково-кишковому тракті. Через кілька хвилин алкоголь вже можна визначити в крові, а максимальна його концентрація спостерігається через 30-60 хвилин після вживання. Тобто якщо швидко випити поспіль кілька чарок, то сп’яніння запізниться за вживанням і чоловік просто в один момент вимкнеться з дійсності.

5. Дотримання безпечної дози спиртного. 
Для чоловіків це близько 75 мл горілки (30 мл етанолу), для жінок – близько 50 мл горілки (20 мл етанолу). Така кількість не завдає шкоди здоров’ю і залишає свідомість чіткою. Чоловіків, які щотижня випивають близько 8 од. алкоголю, і жінок, які випивають 6 од., можна віднести до потенційних алкоголіків. Залежно від вмісту алкоголю в тому чи іншому напої, ця одиниця може становити менше ніж пів-літри пива. Все що вище – вже перебір і шкода здоров’ю на фізіологічному рівні плюс наслідки не контрольованих під дією спиртного вчинків і як наслідок алкогольна залежність.

6. Частота вживання. 
Вживати трохи, але не кожен день бо систематична випивка для зняття стресу – це велика і фатальна помилка, що веде до алкогольної залежності. Культурне !!! вживання спиртного допустимо, але тільки не на очах у дітей, оскільки їх сприйняття не дасть усвідомлення, що це культурно і зафіксує в пам’яті тільки сам процес випивки. Тому цокання келихами за столом під час сімейного торжества не прищеплює вашим дітям здорових звичок, а укорінює ритуал поганих.

Так як же часто можна вживати алкоголь, щоб не перейти фатальну межу?
По-перше, організм повинен відпочивати від алкоголю 3-4 дні на тиждень. Це закон. Інакше щоб досягти ефекту від випитого алкоголю, вам доведеться незмінно збільшувати дозу випитого, а це загрожує залежністю від цієї самої дози. Тобто можна пити не частіше 1-2 разів на тиждень. Взагалі алкоголь переробляється в організмі від 3 днів до 3 тижнів, розумієте про що я? Виходить, що безпечно для організму можна випивати 1-2 рази на місяць та у межах безпечної для здоров’я норми. Це в тому випадку, якщо ви хочете бути дійсно здоровими.

Основна шкода від алкоголю – токсичний вплив на організм, основна причина вживання – ейфорія від алкогольного сп’яніння.  За обидва ці показника в нашому організмі страждають печінка, головний мозок. Якщо печінка дає про себе знати тоді, коли часто вже пізно, то нервові клітини мозку, відмираючи ведуть до недоумства, яке стане помітним швидше, ніж хотілося б.

Культурне вживання спиртних напоїв – це показник рівня розвитку людини, показник його чіткої життєвої позиції та прагнення самому керувати своїм життям і бути здоровим. Культура пиття – це перемога розуму над короткочасними небезпечними задоволеннями, а перемога алкоголю над людиною – привід негайно звертатися до фахівців реабілітаційного центру за допомогою в лікуванні алкоголізму.

Насолоджуйтесь життям, любіть його, відзначайте свята, влаштуйте застілля, збирайте друзів, але бережіть себе і не переходьте межу, адже життя таке прекрасне, коли ви здорові і самі керуєте ним!

Зворотній зв'язок

Повідомлення надіслане